• Verkkokauppa on siirtynyt www.kukkatarhurit.fi
  • Verkkokauppa on siirtynyt www.kukkatarhurit.fi

Kaikki alkoi siitä, kun päätimme muuttaa Helsingistä maalle ollaksemme enemmän läsnä vuodenkierrossa ja kasvattaaksemme suurimman osan vihanneksistamme itse.

Ilman taloa ei olisi kukkapeltoakaan

Vuosikymmen sitten päätimme lähteä kokeilemaan elämää maaseudulla. Unelmissa oli itserakennettu ekotalo omavaraisella puutarhalla, hitaammalla elämäntyylillä, nauttien ja ymmärtäen paremmin luonnon kiertoa ja kuluttaen vähemmän luonnonvaroja. Kokeilu jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä päädyimme asumaan hetkeksi ulkomaille. Olin itse aloittanut jo ennen tuota aikaa oman suunnan etsimisen. Oikea polku antoi kuitenkin odotuttaa itseään aina vuoteen 2018, jolloin tapasin valokuvaaja ja taiteilija Kreetta Järvenpään. Kukkapellon alku onkin osin täysin sattuman kauppaa.

Palattuamme takaisin Suomeen, päätimme pian suunnata samoille nurkille mistä lähdimmekin, eli Siuntioon, ja aloitimme unelmamme rakentamisen. Unelman rakennuksesta pidettiin myös Monosilla-blogia, mistä myöhemmin jäi yrityksenkin nimi. Puutarhan rakentaminen alkoi vuonna 2017. Ensimmäinen vuosi oli pyhitetty omavaraisuuteen ja toisenakin vuonna vihannekset olivat päätähtenä. Kukat alkoivat kuitenkin vaivihkaa valtaamaan tilaa, kun en millään raaskinut leikata oman perennapenkkini satoa.

Syksyllä 2018 tapasin Kreetta Järvenpään. Hänen innostuneisuutensa kotimaisiin luontoa kunnioittaen kasvatettuihin kukkiin tarttui. Näin kukissa myös kaupallisen mahdollisuuden, mitä vihanneksissa ei tällä mittakaavalla tehtynä ollut. Kreettan kannustuksesta päätin osallistua yhdysvaltalaisen Floret Flowersin avomaan leikkokukkien kasvattamiseen liittyvälle kurssille. Ja sen jälkeen paluuta entiseen ei enää ollut

Vietin seuraavan kesän vanhaa unelmaani hyvästellen ja uusia temppuja opetellen – jonglööraten samalla vielä vanhan ammattini ja kahden alle kolmevuotiaan lapsemme kanssa. Tiesin, että nuorempikin siirtyisi seuraavana talvena hoitoon eli nyt olisi vihdoin minun vuoroni aloittaa omien unelmien toteuttaminen.

Perheen omavaraisuuteen tähtäävä piha vaihtuikin kolmantena vuonna lennosta kukkaniityksi. 2020 on ollut virallisesti Monosilla Gardenin ensimmäinen vuosi, vaikka edellinen jo petasikin sitä ja puutarhalta myytiin kukkia. Tulevaisuus tulee toivottavasti olemaan pitkä.

Perheen omavaraisuuteen tähtäävä piha vaihtuikin kolmantena vuotena lennosta kukkaniityksi.

Ympäristön ja lasten tulevaisuuden vuoksi.

Kasvattamisessa minua inspiroi kasvu, ei niinkään sato – vaikka olen kyllä pikkuhiljaa innostunut myös siitä. Erikoisemmat värit, muodot ja tuoksut kiinnostavat perinteisten kesäkukkien sijaan. Näenkin toimivani eräänlaisena kukkien kuraattorina. Olen kauan etsinyt itselleni luovaa työtä, joka toimisi yhteen järjestelmällisen ajattelutapani kanssa ja luulen, että olen sen nyt löytänyt.

Kasvatamme kukkia noin 2,5 aarin alalla. Ala on pieni, mutta yksin tehden tai pienelle tiimille se on riittävä. Kevätkukkien myynti alkaa yleensä huhtikuun puolivälistä ja avomaan satokausi jatkuu aina lokakuulle asti. Keväällä kasvatamme erikoisempia kerrottuja tulppaaneja, papukaijatulppaaneja sekä pitkiä ranskalaisia tulppaaneja. Syksyisin saatavilla on monipuolinen valikoima erilaisia kesäkukkia daalioita unohtamatta. Tämän lisäksi meiltä voi ostaa omaan puutarhaan sipuleita ja juurakoita sekä puutarhurin tarvikkeita.

Kukkatarhan monipuolinen lajivalikoima tähtää osin siihen, että asiakkailla olisi vara valita, mutta haluan tarjota myös erilaisille pölyttäjille mahdollisuuden vierailla meillä. Perhosten ja mehiläisten määrä on kasvanut merkittävästi ensimmäisistä vuosista, mistä olen valtavan iloinen. Pihalla on tavattu jopa muutamia harvinaisuuksia.

Ekologiset arvot näkyvät myös paikan infrastruktuurissa. Tilalla on oma kaivovesi, aurinkosähkövoimala sekä aurinkokeräimet, jotka lämmittävät käyttöveden. Talon rakennusten alle jäänyt maa-alue korvattiin talojen päälle, minne rakennettiin 360 neliön alalle viherkattoa. Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen sekä lapsiemme tulevaisuus terveemmän ympäristön toivossa on meillä suuressa arvossa.